Webinar

Udenrigsministerens første Eigtvedsdialog

On-demand

Kan – og vil – EU forsvare sine demokratiske værdier?

Den danske europapolitiske debat har alt for længe handlet for meget om for eller imod EU og for lidt om, hvilket EU, danskerne ønsker at være medlem af. Snart kan Danmark gennem 50 års medlemskab fejre guldbryllup med EU, og derfor rejser der sig nogle mere centrale spørgsmål end for eller imod: Hvad vil vi med EU? Hvordan varetager vi bedst vores interesser i EU? Og hvordan skal EU forholde sig til nogle af de globale udfordringer, som EU står overfor? 

EigtvedsDialogerne – som har til formål at styrke den danske europapolitiske debat – vil samle en række EU-eksperter og centrale samfundsaktører for at tage hul på en sådan debat. Drøftelserne, som blandt andet vil kunne spille ind i den kommende konference om Europas fremtid, indledes med en debat om hvilken rolle, EU’s værdier spiller i EU-samarbejdet, og hvad EU og dets medlemslande kan gøre for at forsvare dem. Regeringen anser emnet for at være helt centralt for EU-samarbejdet, ikke mindst i lyset af et stigende pres på værdierne i dele af EU og den tiltagende værdipolitiske debat i Europa. 

Program

14.00: Udenrigsministeren byder velkommen

14.05: Timothy Snyder, forfatter og professor i historie ved Yale University: Fra demokrati til diktatur? Efterfulgt af Q&A. (sprog: Engelsk)

14.35: Vibe Termansen, forfatter og analytiker ved DEO: Den demokratiske udvikling i Centraleuropa frem til i dag

14.40: Uffe Ellemann-Jensen, forhenværende udenrigsminister: Hvad betyder demokratiske værdier såsom frihed for EU-samarbejdet?

14.45: Poul Skytte Christoffersen, tidl. fast repræsentant ved EU og tidl. bestyrelsesformand for bl.a. Tænketanken Europa: Hvad kan - og vil – EU gøre for at forsvare sine demokratiske værdier?

14.50: Q&A

15.50: Afrunding ved udenrigsministeren

Moderator på debatten er Jakob Nielsen, Chefredaktør på Altinget